Jag upplever att feminister inte verkar förstår deduktiv logik

Feminist Logic

Stötte på den här tweeten idag: “Folk undrar varför jag säger att alla män förtrycker alla kvinnor. Svaret är enkelt: för att det är sant.”. Till svar fick hon bl.a. “Fascinerande många verkar ta det som en personlig kränkning. ‘Va? Jag?! Hur vågar du anse att JAG förtrycker KVINNOR!!!'”

Ja, hur ska jag annars tolka det? Det är ju en enkel syllogism, en form av deduktion. Ett exempel på en syllogism:

 • Premiss: Alla människor är dödliga.
 • Premiss: Aristoteles är en människa.
 • Slutsats: Alltså är Aristoteles dödlig.

Hur relaterar det här till Fannys tweet?

 • Premiss: Alla män förtrycker kvinnor.
 • Premiss: Jag är en man.
 • Slutsats: Alltså förtrycker jag kvinnor.

Svårare än så är det inte. Jag har även stött på liknande påståenden från bl.a. Maria Sveland, en av Sveriges mest högljudda feminister som regelbundet figurerar i t.ex. DN och SvD, så den här logiken (eller avsaknaden av det) verkar inte vara något undantag utan representativt för feminister.

Flattr this!

7 thoughts on “Jag upplever att feminister inte verkar förstår deduktiv logik

 1. Joshua_Tree

  Nu gäller det förvisso inte _alla_ feminister. Jag blir lika provocerad av den där sortens påståenden, men du gör dig skyldig till samma fel här. Hade kunnat avhjälpas med “vissa feminister” eller bara ett “somliga” eftersom problemet inte enbart existerar bland feminister. Vilket skulle bevisas. ;)

  Reply
  1. admin Post author

   Poängen med posten är att de inte verkar förstå varför folk tar det personligt. Jag kan mycket väl förstå om du tar det personligt. Där har du skillnaden.

   Sen kan man disskutera hur många procent av anhängarna av en -ism som måste vara av en viss åsikt för att den ska kunna betraktas som en essentiell del av -ismen. Det är ju inte som att det är en insignifikant del av de som kallar sej för feminister som tänker så.

   Reply
   1. Joshua_Tree

    Jag förstod vad poängen var. Min poäng var att om man har invändningar mot ett kollektivistiskt resonemang kanske man vill undvika att göra samma sak själv. Såvida det inte är en del av poängen förstås.

    Reply
    1. admin Post author

     Nu pratar jag ju om vad jag upplever och jag upplever att det här tänket verkar vara representativt för feminister. Jag framställer det inte som en objektiv sanning. Tycker inte jag iaf :)

     Reply
 2. John Blomberg

  1. “Feminister verkar inte förstå deduktiv logik” är ett påstående som handlar om ALLA feminister precis som Joshua_Tree skrev. Ifall du hade velat prata om dina upplevelser skulle du ha skrivit “Jag upplever att feminister inte verkar förstår deduktiv logik”

  2. Du har två stycken exempel på feminister som stämmer överens med ditt påstående och använder det som ett argument för att ALLA feminister skulle ha dessa egenskaper. Jag har inga exakta siffror på hur många som kallar sig feminister idag men det är föga troligt att två feminister utgör ett tillräckligt stort urval för att du skulle kunna dra en sådan slutsats.

  Mvh

  Reply
  1. admin Post author

   Jag har uppdaterat titeln enligt din rekommendation. Tack för konstruktiv kritik! Jag tyckte det framgick av inlägget vad jag menade men det är klart att de är bra om de som bara läser rubriken inte missförstår mej.

   Sen har jag bara länkat till två exempel. Det är lite svårt att länka till samtal jag haft med individer som kallar sej feminister, blogginlägg jag skumläste för nåt år sedan, den där TV-intervjun som flashade förbi, etc. Tror du att du skulle få svårt att hitta feminister som påstår att “män slår” om du letade lite?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *