Debatt om uppsättningen av SCUM-manifestet

Efter att ha sett debatt på (s)(v)t ikväll där det debatterades Turteaterns uppsättning av SCUM-manifestet står det klart för mej hur oerhört lite regisören och huvudskådespelaren förstått av debatten.

Deras huvudargument var att eftersom ingen av de närvarande hade sett uppsättningen kunde ingen kritisera den. Och sedan upprepade de gång på gång att alla där borde gå och se den. Så urbota korkat.

Låt mej förklara med en parallel. Om jag inte vill gynna multinationella företag och därför inte käper Coca-Cola så funkar det inte att säga “men du kan ju inte kritisera Coca-Cola innan du smakat den”. Eller om jag inte vill gynna barnarbete och därför inte handlar på H&M så blir det märkligt om någon säger “men du måste ju prova kläderna först”. Och det är för att det är inte själva produkten i sej som kritiseras. Det är strunt samma hur Coca-Cola smakar, och det spelar ingen roll hur sköna kläderna från H&M är. Det är inte det debatten handlar om. Debatten om SCUM-manifestet handlar inte om hur väl skådespelarna framför sina roller eller hur bra ljussättningen var. Om jag inte vill gynna de som sätter upp teater av manshatande, våldsbejakande alster så är inte “men du måste ju se pjäsen först” ett giltigt argument. Fast det är klart, de vill väl sälja biljetter.

Jag tror att de flesta tycker att man ska få göra uppsättningar av vad man vill. De som har teatern får väl göra vad de vill för sina pengar. Men det betyder inte att det är ok att använda skattepengar till det. Eller att det är ok att tvinga dit folk, oavsett om de går i skolan eller ej.

 

 

 

Flattr this!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *