Inget samband mellan lön och anställningsbarhet?

Ojojoj… Ibland överträffar verkligheten dikten, sådana här grejer kan man inte hitta på. Lyssna på det här klippet från Ekot i P1 från 2011-09-21 som handlar om avtalsrörelsen (facket och arbetsgivarorganisation förhandlar ersättningar).

Citat: “Facket […] menar att det inte finns några samband mellan lönens storlek och arbetsgivarens vilja att anställa.”

Wow. Jag tappar hakan. Så om jag begär 100 000 eller 10 000 i månadslön kommer det inte att påverka om jag får ett jobberbjudande eller ej. Intressant inställning. Jag undrar vilken planet de som är fackligt engagerade lever på. Och varför i hela friden skulle någon vilja att en organisation med den inställningen löneförhandlade för dem istället för att själv löneförhandla?

Kul att sådana här saker sänds av (s)r.

Källa

Flattr this!

4 thoughts on “Inget samband mellan lön och anställningsbarhet?

 1. Rickard Lund

  Dum uttryckt, ja. Ett mer rimligt [antagande/uttalande] vore att erfarenhet, utbildning och personlighet spelar mer roll än en standardavvikelse i löneanspråk. D.v.s. snarare att tyngden i valet mellan 22 000, 24 000 och 26 000 blir väldigt liten i valet av "anställa eller inte".Att använda en sådan överdrift som du gör just nu, ser jag som lite … speciellt. Särskilt som att jag vet att du är en rationell och informationskritisk person till sinnelaget."Facket" är därtill en jäkla bred definition. Vad pratar vi om här, egentligen? Är det LO, TCO, eller något av de underställda? Kommunal, Metall, Unionen, Handels?

  Reply
 2. Rickard Lund

  Jag ogillar därtill skarpt att din blogg inte hanterar nl2br() ordentligt, och inte gör paragrafer ordentligt. ;)

  Reply
 3. Calle Kabo

  Jag håller delvis med dej. Att valet mellan 22 000, 24 000 och 26 000 normalt inte blir avgörande är korrekt. Men det finns även situationer där det blir avgörande. Och nu var ju faktiskt uttalandet att det inte fanns NÅGOT samband mellan lönens storlek och arbetsgivarens vilja att anställa. För att ytterligare visa på hur oerhört löjlig en sådan inställning är så tar jag i med exempel som till fullo visar på absurditeten i uttalandet.Och tro inte att bara för att du tycker att det var dumt/klumpigt uttryckt så har du förstått honom rätt. Jag skulle inte bli det minsta förvånad om personen bakom det här uttalandet faktiskt tycker så, att det är ett ideologiskt uttalande snarare än ett uttalande som stämmer in på en marknadsekonomi.Vad gäller vilket fack det rör sej om så har du hört samma inslag som jag har hört, jag vet inte mer än så.Håller också med om att nl2br-grejen är störig, får maila posterous och klaga…

  Reply
 4. Rickard Lund

  Jag lyssnade ärligt talat inte på radio-inslaget. Uttalandet i sig var dumt i huvudet, och jag förstod kontexten av din post. Ville bara sätta det i ett annat, "mer vettigt", sammanhang, från en sosse som gör sitt bästa för att inte vara dum i huvudet. :]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *