Politiker vill passa på att begränsa svenskars fri- och rättigheter

Monster100roundmax-11magazine005

Föga förvånande tar nu svenska politiker chansen att begränsa svenska medborgares fri- och rättigheter efter Anders Breiviks dåd på Utøya i Norge.

SvD har en artikel där Jerzy Sarnecki, kriminologiprofessor vid Stockholms universitet, menar att om Anders inte haft tillgång till 30-skottsmagasin och därmed behövt ladda om oftare hade liv kunnat räddats. Och så tillägger han att om Anders hade haft ett riktigt krångligt vapen hade någon i bästa fall kunnat övermanna honom. Jojo, han är inte lite naiv den där Jerzy… En beväpnad vältränad man i skyddsväst hade säkert kunnat övermannas av en 15-åring.

Sen säger Beatrice Ask att de ska undersöka om de kan trycka in ett förbud mot högkapacitetsmagasin i sin proposition om skärpta regler för vapenhandlare som kommer i höst.

Men om vi skulle ta och titta lite nyktert på det här med högkapacitetsmagasin, höja blicken en aning och se om någon annan har testat det här. Det visar sej att från 1994 till 2004 var det förbjudet med högkapacitetsmagasin i USA, på grund av Bill Clinton. Notera att det inte längre är förbjudet. Det visade sej nämligen när man undersökte resultatet av förbudet att högkapacitetsmagsin aldrig varit involverade i mer än en fraktion av antalet dödsskjutningar. Det visade sej att det gick inte att hitta några bevis för att antalet offer per incident minskat. Det visade sej att antalet skottskador per offer inte minskat. Högkapacitetsmagasinsförbudet var således en total flopp som inte förde med sej några som helst positiva effekter. Och därför skrotades den.

Jerzy å andra sidan säger så här om högkapacitetsmagasin:

“Det är totalt meningslöst, varför ska man ha det? Det finns bara två skäl att ha vapen. Det är jakt och sportskytte. I inget av dessa sammanhang är det meningsfullt att ha 100-skottsmagasin.”

Men… ska man inte öva inför jakt eller tävling? Givetvis ska man det! Och vad vill man då göra när man är på skjutbanan, få in så många övningsskott som möjligt på tiden man är där, eller sitta och öva på att ladda om? Nog för att det kan vara bra att kunna ladda om på ett effektivt sätt, men om man behöver öva på att ladda om för att vara ute och jaga så bör man nog tänka om sin fritidshobby.

Dessutom bortser Jerzy från en viktig sak. Skytte är något man ägnar sej åt för att man tycker att det är roligt. Att det är roligt är det trede skälet att inneha vapen. Oavsett hur mycket svenska lagar föreskriver att det är ett behov som gör att man får inneha vapen, så är det inte så. Det finns ingen som ogillar att skjuta men ändå gör det. Då ägnar man sej åt andra saker istället! Så i och med att skytte enbart är för nöjes skull (och det är inte på något sätt sämre än att det skulle vara för att ett behov föreligger, snarare tvärtom), varför inte låta folk göra det de tycker är roligast på det sätt de själva vill? Eller ska vi börja stifta lagar kring hur vi ska spela golf, ha fredagsmys eller knulla också?

Högkapacitetsmagsin brukar klassas som magasin som kan hålla mer än 10 patroner. Svenska polisens P226 håller 15 patroner. Ska vi ta och fråga några poliser om de skulle känna sej trygga i att gå ner till 10-patronersmagasin istället? För de där 5 extra skotten kan väl aldrig vara meningsfulla?

Och sist kan jag tala om vad som VERKLIGEN hade räddat liv på Utøya. Det fjärde skälet till att ha vapen, skälet som Jerzy och svensk lag ignorerar: självförsvar. Hur många personer hade Anders hunnit skjuta ihjäl om det hade funnits ett antal personer på ön som hade burit revolver eller pistol, redo att användas? Hade han hunnit med mer än en person hade jag blivit förvånad. Hade han hunnit med mer än 10 hade jag blivit extremt förvånad. Om vi verkligen vill förhindra att det som hände på Utøya händer igen, låt folk beväpna sej i självförsvarssyfte. Under tiden kan du passa på att köpa lite högkapacitetsmagasin medans de fortfarande är lagliga. Azon produkter verkar schysst.

Cool video (hoppa till 0:30 för att se högkapacitetsmagasin som heter duga):

Källor: http://www.usnews.com/opinion/articles/2011/02/14/high-capacity-ammo-clips-for-guns-save-lives, http://www.uzitalk.com/forums/showthread.php?56558-Welding-2-mags-together….Who-did-it

Flattr this!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *